home l forum l impress l info@rijecani.com

 Aktualno


Rijeka, 29. lipnja
Otvaranje Riječkih ljetnih noći

RIJEKA – Spektaklom u riječkoj luci svečano su otvorene sedme po redu Riječke ljetne noći. Na tisuće Riječana i ovoga je puta pratilo atraktivno otvorenje koje se dogodilo na pontonu smještenom između Gata Karoline Riječke, Rive Boduli i pomorsko-putničkog terminala. Kao na nekom otoku, na pontonu su solisti, zbor i orkestar Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca, pod ravnanjem Nade Matošević Orešković, izveli »Odu radosti«, završni dio veličanstvene Beethovenove 9. simfonije. Solističke dionice izveli su operni pjevači Olga Kaminska, Sergej Kiselev, Kristina Kolar i Luciano Batinić. S pontona se čula i »Ave Maria« Giulija Caccinija u interpretaciji Ivane Lazar.

U luku su ovom prilikom uplovili brodovi i brodice, veslači Pomorskog fakulteta, skupina za očuvanje baštine drvenih barki u svojim brodicama te nekoliko barki povijesne rekonstrukcije. Riječka luka tako je na trenutak vratila stari sjaj, onaj koji znamo sa starih razglednica.

Pozdravni govor održala je intendantica Nada Matošević Orešković, koja je istaknula da nas Riječke ljetne noći ove godine provode kroz neke stare i nove prostore, koje zahvaljujući kazalištu upoznajemo u nekom novom ruhu. S pontona se obratio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, naglasivši da je riječ o festivalu koji provocira i otkriva, koji daje snagu Rijeci i pridonosi promociji njene kulture. Uz fanfare zatim je podignuta festivalska zastava koja je poprimila oblik jedra. Gledatelji su pljeskom pokazali oduševljenje, no bilo je i onih koji su se potužili da s pozicije u blizini kafića »Karolina Riječka« nisu dobro čuli glazbu.

Ovoga puta otvorenje je prvi put u cijelosti ostvareno u produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Režiju je potpisao Ozren Prohić, a producent je Mensur Puhovac. Kraj svečanog otvorenja označio je vatromet koji je najavio početak razdoblja u kojemu će Rijeka, sve do 24. srpnja, biti velikom pozornicom na otvorenom - piše Kim Cuculić, NOVILIST.HR

I sedmu godinu za redom, u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca, Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke, festival Riječke ljetne noći krajem će lipnja i tijekom srpnja zasigurno promijeniti život Rijeke, čineći od grada veliku pozornicu.

A ono što povezuje sva događanja iz ovogodišnjeg programa jest zajednički temelj na kojem je građen, a kojeg čine kvaliteta i atraktivnost. Kako se sedmo izdanje riječkog ljetnog festivala ipak događa u recesijskoj godini, ove će godine biti nešto manje inozemnih gostovanja, a glavninu doista bogatog te pomno osmišljeneg programa nosit će domaće snage.

Ulažući više napora i domišljatosti, duboko posežući u vrela vlastite inspiracije i kreativnosti, uvjereni smo, nebo Riječkih ljetnih noći uspjeli smo posuti mnogim sjajnim zvijezdama.
- piše Rijeka info.


Program Riječkih ljetnih noći možete pogledati
na službenim stranicama - ovdje

objavljeno: 30.06.2010.Kontakt:
info@rijecani.com

Marketing:
marketing@rijecani.com


Pridružite nam se na Forumu!
forum.rijecani.com

 

website by Rijecani.com © 2010 l kontakt l marketing