Općina Rijeka nekada i danas

Zajednica općina, (složena kratica: ZO) označavala je posebnu društveno-političku zajednicu (DPZ) područnoga značaja koja samostalno obavlja određene poslove iz nadležnosti Republike te općina koje ju tvore.

Ustav SRH iz 1974. izričito je odredio osnivanje zajednica općina čiji se prostorni opseg utvrđuje društvenim dogovorom općina s Republikom. Ako se dogovor ne uspije postići, prostorni opseg im se utvrđuje zakonom. Zajednica općina donosi plan i program razvoja svoga područja i obavlja različite poslove od zajedničkog interesa za udružene općine. Ona ima svoj statut, upravna tijela, stručne službe, financira se vlastitim porezima utvrđenima zakonom, dio sredstava dobiva od Republike, te od općina za one poslove koji su im prenijeli u njezinu nadležnost.

U Socijalističoj Republici Hrvatskoj ZO su od 1974. do 1986. bile definirane kao “samoupravne društveno-političke zajednice” i predstavljale su regionalni stupanj (samo)uprave (između općina i Republike); od 1986. promijenile su strukturu i postale “regionalne samoupravne zajednice” sa smanjenjim ovlastima.

Skupština zajednice općina birala je predsjednika i (do 1986.) imala tri vijeća: Vijeće udruženoga rada, Vijeće općina i Društveno-političko vijeće. Izvršna vlast u zajednici općina bila je Izvršno vijeće zajednice općina koje je odgovaralo za svoj rad skupštini. Nakon 1986. Skupštine ZO čine delegati pojedinih općina; a samo ZO ima uglavnom koordinativnu ulogu.

Do 31. prosinca 1986. postojale su sljedeće zajednice općina:

  • Zajednica općina Bjelovar
  • Zajednica općina Gospić
  • Zajednica općina Karlovac
  • Zajednica općina Osijek
  • Zajednica općina Rijeka
  • Zajednica općina Sisak
  • Zajednica općina Split
  • Zajednica općina Varaždin
  • Zajednica općina Zagreb
  • Gradska zajednica općina Zagreb

Nekadašnju Općinu Rijeka činili su, uz Rijeku, još i Klana, Kastav, Viškovo, Bakar, Čavle, Jelenje, Kostrena i Kraljevica. Granice svih tih gradova i općina skrojene su odlukom tadašnje HDZ-ove vlade i Rijeka je 1993. godine vrlo nepravedno i, usudio bih se reći vrlo zlonamjerno, s dotadašnjih više od 500 kilometara kvadratnih svedena na samo 44 kvadratna kilometra. Za usporedbu, Grad Bakar od tada se prostire na 125 , Općina Čavle zauzima 85, Općina Klana 94 četvorna kilometra…

Iscrtavanje granice između Rijeke i novoformiranih općina su posebna priča o svoj nakaradnosti novog teritorijalnog ustoja unutar dotadašnje Općine Rijeka. Najveći spor je bio između Grada Rijeke i nove općine Kostrena na prostoru Martinščice, odnosno remontnog brodogradilišta Viktor Lenac. Spor je trajo do 1998. godine, kada granicu određuje povjerenik vlade RH za Primorsko Goransku županiju pok. Jurica Pavelić, koji je tu funkciju obavljao radi raspuštanja tadašnje županijske Skupštine. Za granicu je određena žičana ograda remontnog brodogradilišta te prostor cijelog „Viktor Lenca“ pripada Kostreni. Danas mnogi ne znaju da Rijeka prestaje kod Vele grote na Grčevu zahvaljujući ovom čovjeku.

Apsurda ima i na zapadnim granicama grada, na području Srdoča, Gornjeg Zameta i Pehlina gdje su doslovce jedinstvene kvartovske cjeline podijeljene jednim potezom pera. Tako ulice Tonžino, Trampov breg, Turkovo, Plasi, Baretićevo, Straža su ujedno i općinske granice usred gusto naseljenih kvartova.
Rijeka već 27 godina živi u svoja 44km2 i dosadašnje razdoblje je pokazalo kako je ovaj teritorijalni ustroj za grad bio i ostao katastrofa kako u gospodarskom tako i demografskom pogledu. U konačnici smo svi izgubili jer je lokalni BDP nekadašnje općine Rijeka krajem 80-tih godina bio među najvećim u tadašnjoj Jugoslaviji i značajno veći od zagrebačkog. Danas se nijedan dio Rijeke ili općina prstena ne može ni uspoređivati s glavnim gradom, puno su bliži hrvatskom prosjeku. U međuvremenu su neke općine prstena poput Viškova potpuno potrošile prostor divljom i nekontroliranom izgradnjom pa u 21. stoljeću mnogi dijelovi riječkog prstena još žive bez kanalizacije.

Pogledajte još

Podvožnjak na Žabici, u Krešimirovoj

Izgradnji i otvorenju podvožnjaka ispod željezničke pruge u Krešimirovoj kumovala je nesvakidašnja, pomalo bizarna epizoda […]